POAG uitslagen

Eind maart 2015 is er een DNA test beschikbaar gekomen voor de Petits die uit kan wijzen of de hond vrij, drager of lijder is van de erfelijke aandoening POAG. POAG staat voor Primary Open Angle Glaucoma, een vorm van Glaucoom. Glaucoom oftewel groene staar is een pijnlijke ziekte waardoor de hond vrijwel altijd blind wordt. Het is natuurlijk heel fijn dat we door deze test nu deze ziekte kunnen voorkomen! Uiteraard gaan we ook door met de reguliere ECVO oogonderzoeken, en wij kozen er zelf altijd voor om de honden ook een gonioscopie te laten ondergaan, een extra oogtest die ook naar andere vormen van Glaucoom kijkt. Vrijwel meteen hebben we DNA af genomen van onze drie Petits; Basje, Saar en haar dochter Keetje. Ook de vader van ons laatste nestje is meteen getest. De uitslag had niet mooier kunnen zijn, mama Saar en papa Mees zijn beiden ‘vrij’ en hierdoor kunnen we zeggen dat het hele nestje geen genen voor POAG bij zich draagt. Onze oudste reu Bas bleek ‘drager’ te zijn, gelukkig betekend dit dat hij zelf niet ziek kan worden maar als hij gedekt zou hebben dan had hij het gen wel door kunnen geven aan de nakomelingen. Bas heeft echter nooit gedekt.

We zijn nu binnen de rasvereniging druk bezig om de POAG test verplicht te krijgen voor alle ouderdieren. Bent u van plan een Petit pup aan te schaffen? Vraag de fokker naar de POAG uitslagen!